Skip to main content

Prezentare generală

Via Transilvanica sau “Drumul care uneste” este un proiect inedit al asociatiei Tasuleasa Social care urmareste amenajarea și marcarea unui traseu turistic de aproximativ 1400 km. Traseul porneste din Bucovina, de la Putna lui Stefan cel Mare, strabate Transilvania și se incheie la Dunare, la Drobeta Turnu Severin.

Scopul acestui traseu este de a uni oameni, comunitati și a oferi identitate. Ne ofera sansa de a ne cunoaste mai bine locurile, istoria, sa ne intelegem mai bine pe noi ca natie.

Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilitati de cazare și masa a drumetilor, dar și informatii culturale și geografice ale diferitelor zone geografice.

Drumul este marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care sa permita o buna orientare a calatorului pe parcurs. Pana în 2020 s-au finalizat 800 km iar marcarea traseului continua în ritm sustinut.


Marcaje

Sculpturile bornelor sunt opere de artă care formează o galerie în aer liber pe o distanță de 1400 km … fiInd probabil cea mai mare din toată țara.

  • sculptura în piatra e o lucrare complexă, lungă, grea și necesită foarte multe materiale consumabile;
  • acestea sunt realizate de sculptori consacrați sau în devenire, de la studenți dornici să învețe și să experimenteze, la artiști cu experiență în lucrul cu piatra;
  • temele lucrărilor sunt diverse: abstracte, contemporane, din folclor, alese de fiecare sculptor în parte, după stilul și preferința fiecăruia. Ele prezintă elemente din: folclor, cultura locală, religie, natură, istorice, subiecte internaționale, abstracte, mituri sau din viața cotidiană;
  • de menționat că sculpturile de la prima (Putna) și ultima bornă (Drobeta), sunt realizate de sculptorul în piatră Maxim Dumitras și sunt complementare.

Vă invităm să le descoperiți pe toate pe traseu!
(descriere de Iulian Gabor)