Skip to main content

Efectul Gloria, surprins în Munții Rodnei

Un fenomen rar a fost surprins în Parcul Național Munții Rodnei: este vorba despre „efectul Gloria” - umbra unui om proiectată pe un nor de de ceaţă, în interiorul unui curcubeu. Condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare.

Efectul Gloria a fost surprins pe creasta Munților Rodnei, de către inginerul Geo Moldovan. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Romsilva. Spectaculozitatea fenomenului, care se mai numește „Spectru montan”, are o explicație științifică precisă.

„În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, potrivit Romsilva.

Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, având peste 47.000 de hectare. Parcul se situează în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

 

Surse: https://www.digi24.ro/